In het najaar van 2021 is er een, door Zust Design ontworpen, heel nieuw en groen schoolplein bij de basisschool in Riethoven gerealiseerd ter ere van hun 100-jarig bestaan. Door het nieuwe ontwerp van het groene schoolplein is er nu veel meer uitdaging voor de kinderen en kunnen ze natuurlijk spelen. De Riethovense gemeenschap is er ook buiten de schooltijden welkom.


Beter spelen en leren door een groen schoolplein

Het oude plein had weinig speelmogelijkheden en kinderen verveelden zich duidelijk. Samen met de kinderen en de werkgroep zijn we op zoek gegaan naar de juiste sfeer. Nu na de verbouwing van het schoolplein is er veel meer te doen.

De grootste wens van de schoolkinderen was een pannakooi waar ze lekker konden voetballen of basketballen. Deze is gesitueerd achter een paar bomen waar al een basketbalveldje was waar weinig gebruik van werd gemaakt, omdat de bal altijd over de heg ging. Wij vonden het ook belangrijk dat er meer ruimte kwam voor klimmen en klauteren. Hier is nu een groot stuk van het schoolplein voor bestemd met een heuse klimboom, tractorbanden, stapstammen en evenwichtsbalken.

De pannakooi tussen het groen, met op de voorgrond stappaaljes.

Een heuse klimboom, gedoneerd door een dorpsbewoner en ontschorst door een paar fanatieke vrijwilligers. En in een boerendorp tractorbanden om op te klauteren in overvloed.

Lekker buiten les

Ook wilden de juffen graag buiten les kunnen geven. Er is een lesbank gemaakt waar de juffen onderandere natuur educatie geven en leerlingen in de pauzes ook heerlijk kunnen kletsen.

De geveltuin

Groen, groener, groenst.

Maar bovenal is het plein ook veel groener en speelser van opzet. Er lag een hele grote cirkel geplaveid, die weinig opviel. Hier hebben wij gebruik van gemaakt en er een heuse grote rotonde van gemaakt met een speelheuvel en lesbanken als middelpunt en mooie plantenbakken als afscheiding. Hier groeien veel vooral inheemse en ook eetbare planten zodat kinderen daar kennis mee kunnen maken. Zo ontstaat er veel meer biodiversiteit op het plein. De juffen hadden een grote wens om hun raam in de zomer te kunnen openen onder dat er kinderen er tegenaan liepen. Door een mooie geveltuin te maken is er veel groen gekomen en kunnen de ramen veilig open. Er zijn diverse stambanken te vinden waar ouders of grootouders lekker kunnen zitten wanneer ze na schooltijd even komen spelen met de kinderen.


De oude situatie, een klimaat onvriendelijk, treurig en inspiratieloos schoolplein. De saaie tegels zorgen voor een kale bedoeling. Je kunt er alleen maar rennen of je vervelen. Voetballen mag ook niet, want dan gaat de bal door de ruit.


Deze transformatie naar een groen schoolplein ging natuurlijk niet zomaar.

Samen met de directie en een aantal enthousiaste juffen van school, coöperatie “Meer Riethoven”, en de KBO is alles in banen geleid. Door diverse sponsoren en inzamelings acties van de leerlingen is alles gefinancierd. Al het werk werd door plaatselijke ondernemers aangepakt. Zo hadden we de expertise van Hovenier Renders om het grote geheel aan te pakken en coördineren, Hovenier Jeroen van Lange met al zijn creativiteit en kennis van planten en zeker niet te vergeten Groenen voor al het grondverzet.

Natuurlijke materialen en veel hulp van de gemeenschap.

Maar dat was natuurlijk niet alles. Er is vooral gekozen voor natuurlijke materialen zoals houtsnippers, kastanjehout en hergebruik van bijna alles wat er uit het oude plein kwam. Er is heel veel werk gedaan door alle vrijwilligers uit het dorp. Van de fantastische gepensioneerde metselaars die al het metselwerk voor hun rekening namen, enthousiaste mensen die de klimboom volledig ontschorsten tot menig ouder die een tegel wipte, bestaande speeltoestellen van een nieuw verflaagje voorzag of de bezem ter hand nam.


Nu na een jaar staat het groene schoolplein er fleurig en mooi bij. Is het voor de juffen een genot om de kinderen lekker te zien spelen. Ze kunnen lekker ravotten, uitrazen of een rustig plekje zoeken. Er wordt meer en veel diverser gespeeld, er zijn minder valpartijen en ruzies omdat ieder kind zijn eigen speelplekje kan kiezen en daar lekker bezig is. De leerlingen werken beter samen en iedere klas heeft zijn eigen bloembak om bij te houden. Zo zijn ze verantwoordelijk voor een stukje van hun eigen plein en leren ze meteen iets over de natuur. En bovenal is er veel uitdaging voor de kinderen en wordt het hele plein benut om er te spelen.


Publicaties:

Eindhovens Dagblad | Groen dorpsschoolplein Riethoven voor bewegen, spelen en ontmoeten bijna klaar

Eindhovens Dagblad | kinderen verdienen geld voor een groener schoolplein in riethoven.